Większość z nas nie może sobie wyobrazić Wigilii Bożego Narodzenia bez dzielenia się opłatkami. Ten biały, cienki kawałek chleba bardzo dużo symbolizuje, ponieważ chleb jest w końcu jednym z podstawowych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Taka tradycja narodziła się przed wielu laty, bowiem już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem duchowej komunii. Z czasem zaczęto opłatki zanosić do domów, dla osób które z różnych powodów nie mogły uczestniczyć we mszy, aby stać się w pewnym momencie jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w Polsce, ale też chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same opłatki mają formę cienkich chlebowych płatków. Najczęściej posiadają biały kolor, ale są w sprzedaży także kolorowe wersje, wypiekane dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, aby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie najczęściej pojawiają się na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robi się jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formuje się cienkie płatki, które następnie są wypiekane przez dwie minuty w piecu, a potem docinane i pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez cały rok, lecz największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia. Zwykle opłatki kupić można w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do któregoś z kościołów.
+Tekst Sponsorowany+